Wednesday, 1 September 2010

Fesztivál a Tavaszmező-Művészkertért a nyóckerben

DOWNinth8th Festival, azaz Benta8ban Fesztivál keretében szeptember 3. és 5. között változatos programokkal népszerűsítik a Tavaszmező utca 6. megmentéséért indított civil kezdeményezést, amelynek célja a műemléki védettségű épület megőrzése és egy fővárosi roma-magyar kulturális központ létrehozása.
A pártolói kör honlapja szerint „A civil kezdeményezés reményei szerint kialakításra kerülő művészeti-kulturális központ a józsefvárosi hagyományokhoz és gyökerekhez kötődően jönne létre, szorosan együttműködve a telekszomszédos, 110 éves Műteremház – Művészkerttel (József u. 37.), építve helytörténeti értékeire és művészeti gyűjteményeinek inspiráló gazdagságára. Emellett sokszínű, multikulturális szellemi és művészeti központtá is válhatna, a jelenlegi funkciók megőrzésével, az itt működő roma civil szervezetek (Roma Parlament, Phralipe) és jogsegélyszolgálat munkáját, valamint a roma közéleti és kulturális lapszerkesztőség (Amaro Drom) további itteni működését támogatva.”
A rendezvényen bemutatnák a tervezett központ funkcióit és profilját, az összegyűjtött adományok pedig „az együttműködés jogi kereteinek kialakításához szükséges költségeket, illetve a hosszú távú üzemeltetés üzleti tervének elkészítési költségeit fedeznék”. A fesztiválon változatos programok várják az érdeklődőket: többek között felolvasó est Jónás Tamással, cserebere piac Zöld Fiatalokkal, Amaro Khelipo cigánytánc-tanítás, fiatal virtuózok koncertje vagy éppen cigány képzőművészek állandó kiállítása.
A fesztiválon mi is részt veszünk, vasárnap a Design Marketen a kézműves portékáinkat kínáljuk. Gyere, támogasd velünk az ügyet és vásárolj a csodaszép és lélekkel teli kezünkmunkájából :)

No comments: