Monday, 18 October 2010

Üzenet Istentől

Az Iszkaszentgyörgyi lelkigyakorlatot lezáró misén a helyiektől kaptunk egy izgalmas ajándékot: egy kis kosárban személyre szóló üzenetet választhattunk a Bibliából. Kis papírcsíkok összekötve, amelyekből a megfelelőt kiválasztva az aznapra szóló gondolatot kaphatjuk kézhez. És tényleg, remek üzenetek jöttek, szinte mindenkinek. Szinte, mert Dominóéval én még nem tudok mit kezdeni - neki meg nem is kell.

Ha valakinek van ötlete, miért is húzta ezt a sort a kicsi ember, ossza meg velem, :)

Az Isten nem a holtaké, hanem az élőké, hiszen mindenki neki él (LK 20:38)

(A Waldorf oviban Isten nevét nem említjük, ez ugyanis csak egy absztrakt szó lenne, nincs ebben az életkorban érezhető jelentése (hacsak nem akarjuk azt sugallni, hogy Isten egy szigorú szakállas bácsi, márpedig nem akarjuk ugyi, mert nekünk nem bácsi, nem szakállas és nem szigorú...) más, finomabb módon kapjuk a lelki táplálékot.)

A nekem szóló üzenettel annál inkább tudok mit kezdeni és hálás is vagyok érte:

Ha tehát ti, akik gonoszak vagytok, tudtok jót adni gyermekeiteknek, akkor mennyivel inkább ad jót mennyei Atyátok azoknak, akik kérik (MT 7:11)

két kulcsszó van benne: a gonosz és a kérni. Gonosz: azaz gyenge, tökéletlen: én türelmetlen vagyok, gyakran a mindenféle frusztráció, fáradtság okán kiabálok a kisfiammal, mert nincs türelmem kivárni, hogy ő végigmondja, végigcsinálja, amit szeretne. És így is, így is nagyon sokat tudok adni - de majd ha úrrá tudok lenni ezen a  türelmetlenségen (ami a legnagyobb gyengeségem úgy általában is), akkor mennyit tudok majd nyújtani.

kérni : kérj és megadatik - tartja az írás és tartja a harmonikus emberi gondolat is. ha valamire szükségem van, ha valamire vágyom, akkor kérni kell, kimondott szóval, imával, gondolattal, imaginációval, vizualizálva, meditációban - hogy valóra válhasson. S mindegy, hogy ez emberi tulajdonság, anyagi jóság, lelki minőség - kérni és megadatni, ez a sorrend.

No comments: