Monday, 6 December 2010

Szent Miklós ünnepe Waldorfiában ma Szent Miklós érkezik mindenfelé - aki nem, vagy csak igen ritkán jelenik meg személyesen (ha eljön, akkor ő általában Fenyő Ervin, aki mély tudású, antropozófus színész-író-tanár). Szent Miklós az égi minőséget képviseli, ezért a kék szín, ami a püspöki lilával egyesül, de nem piros. Nem hoz csokit és játékot sem ajándékoz, hanem a Szent Márton-erényt - együttérzés és segítségnyújtás - erősíti bennünk, immár a mártoni fizikai együttérzésen túl a lelki minőséget is megjelenítve. Ezzel a Miklós-ünnep mintegy hidat képez Szent Márton és Karácsony közt, a fizikaiból a lelkieken át a szellemiek felé haladva.  


Miklós püspök legendája szerint egy szegény sorsú családot úgy mentett meg a szégyentől, hogy a prostituáltnak eladandó lányok megmentésére bedobott egy arannyal teli erszényt az ajtón (vagy ablakon), de nem kopogott be és nem csevegett el a háziakkal kedélyesen (nem tolta oda az Egót a segítségnyújtáskor, együttérző és így cselekvő maradt). Ezért általában csak behajítanak egy zsákot, amiben többnyire mézeskalács, gyümölcsök, magok vannak, illetve lehet egy-egy könyv vagy kép egy, a miklósi erényt erősítő történettel, idézettel. 


Ha eljön Miklós, akkor sem hoz virgácsot és nem mennydörög és nem kérdezi meg, hogy jók voltak -e a gyerekek... Persze nyájas, ebéd utáni böffenéssel sem jelenik meg. 


A Mikulás egy középkori nyugat-és dél-európai pogány alak -Karácsony Apó - és a szentmiklósi legenda keveredése, országonként változó időben és szereppel érkezik. Nálunk minden ember Mikulás, aki az utcán/áruházban/munkahelyeken érkezik, mert szeret ajándékokat adni és a szülők/nagyszülők/barátok is ilyenkor szívesen adnak rajta keresztül ajándékot - de ő nem Szent Miklós.

a Télapó pedig a tél apja - azaz Télkirály - ő majd Vízkereszt után jön elő az évszakasztalon is, tiszta fehér és ezüst/arany színű, mint a birodalma. 

2 comments:

malyvacsiga said...

Nálunk járt az oviban, K. Miklós lényegült át, Éva nem is akar soha más Szt. Miklóst. :-)

Márton????? EZ nagyon érdekes. Timó fura dolgokat mondott utána. Szóval kérdezték a nagyok, hogy Szt. Miklós járt ma nálatok? Nem, mondta, hanem csak egy bácsi, mert Miklós magyar és katona. És ez a bácsi HOZZÁNK magyarul beszélt, mert mi magyarok vagyunk.

Ja, és ma kapott egy mézeskalács SZt. Miklóst is (a zuglói ovi standján lehetett kapni Hidegkúton), és valami hihetetlenül elvarázsolta, öröm nézni.

eccehomofaber said...

Hú, Szilvi, ez tényleg nagyon érdekes!
Én emlékszem az első Szent Miklós-élményemre, berezelve álltam 30 évesen a tanárképzés ajtajában, egy gyönyörű szép - és tényleg valami égi jelenség volt! - ember nézett mélyen a szemembe egyenesen, ahogyan áldást mondott a házunkra - nem volt abban semmi nyájasság, semmi svejki jovialitás, hanem tényleg valamiféle katonásság - égi katonaság :)

Miklós bácsi mint Szent Miklós - remek választás :)