Monday, 10 January 2011

Váll - vállalás

Váll

a csapott vállú emberek lógó szárnyú madarakra emlékeztetnek, és a lapockák valóban mutatnak valami hasonlóságot a fejlõdésben visszamaradt szárnyakkal. A csapott vállnak
többet kell elviselnie (a felelõsségbõl), mint amennyit elbír, tulajdonosa túl van terhelve. A váll azzal próbálkozik, hogy engedje lecsúszni, ami túl sok neki, és kivonja magát. Ebben van valami részvétet keltõ, fõleg, ha a váll ráadásul keskeny is. Az érintettek olyan benyomást keltenek, mintha magukra kellene venniük a világ összes terhét. Az ember legszívesebben a hónuk alá nyúlna (mert a karjuk is lóg), és átvállalna belõle valamennyit.
A kifejezetten keskeny váll annak a képességnek a csökkent voltát jelzi, hogy az ember a saját életéért vállalja a felelõsséget. Az ilyen váll tulajdonosai összehúzzák magukat, hogy eI tudjanak bánni az élettel. Olyan benyomást keltenek, mintha össze kellene szedniük magukat ahhoz, hogy el tudják viselni terheiket. Az ilyen váll tulajdonosainak nagy az igényük a támaszra, fõleg a széles vállat részesítik elõnyben, amelyre ráhajthatják a fejüket, és egyúttal a felelõsséget is átruházhatják.A váll-kar szindróma

Itt a váll és a kar tájékán fellépõ fájdalmak olyan tünetegyüttesérõl van szó, amely gyakran összefügg a gerincoszlop nyaki részének szindrómájával. Az akadémikus orvostudomány 20 különféle okot jelöl meg a porckorongsérvtõl a tumorokig. Többnyire a plexus cervicobrachialis (a nyakat és a kart ellátó idegfonat) kórtünetérõl van szó - azon idegfonatról, amely a kar ellátásáért felelõs. Ilyenkor a kar mozgásra fájdalmassá válik, végül már alig lehet felemelni, mindenesetre vízszintesnél magasabbra nem emelhetõ. A betegek gyakran természetellenesen nehéznek érzik, és ezzel azt jelzik, hogy milyen nehezükre esik kiemelkedni a lógás nyugalmi pozíciójából.
Ha a beteg már nem tudja felemelni a karját, az már szinte nem is szorul magyarázatra. Már nincs abban a helyzetben,
 hogy a kezében tartsa az életét, hogy összeszedje magát és megmutassa, ki az úr a (testi) háznál. Az értelmezés szempontjából döntõ, hogy a jobb, férfi jellegû kar blokkolt-e le, az a kar, amellyel a hatalom szablyáját tartaná az ember, vagy a bal, nõi jellegû, amellyel inkább kérünk valamit, úgy, hogy a kezünkbõl kelyhet formálunk. A tünetbõl kiviláglik, hogy minek kell háttérbe vonulnia az életben, mert célzatosan éppen abban korlátozza a beteget. Ezzel az oldallal nyilván elég sokáig prõbált mindent megkaparintani. Kényszerszünetre van ítélve, a másik oldal pedig most kap esélyt. A betegek hátráltatva érezhetik magukat abban, hogy kezelhetõvé tegyék a világot, ha jobb kezük, vagy ütõképes karjuk esik ki. Már nem tudnak úgy tenni-venni, ahogy nekik tetszik. A bal karral a kapaszkodás és a ragaszkodás lehetõségét vesztik el, jelképes értelemben pedig a kérését és a kéregetését.
Meg kell tanulniuk nyugalmat tanúsítani a hátrányos helyzetû szempontra vonatkozóan. Ha a férfi pólus záródott el, az automatikusan a nõi területtel való több törõdéshez vezet. Hiszen csak a ba I kéz marad, és így az érintett arra kényszerül, hogy tcibbet végezzen a ballal, annak a lazább és oldottabb, nõies magatartásnak az alapján, amelybõl hiányzik az ellenpólus elkeseredett makacssága. Ha a nõi oldal záródott el, az azt jelenti, hogy többet kell törõdni a férfi pólussal. Az ember a jobb karjával tud hozzáfogni a dolgokhoz, és ezzel tudja a saját kezébe venni az életét. Az a feladata, hogy a jobb oldal felé fordulon, és ez arra ösztönzi, hogy élete hajóját saját kezûleg ellenõrizze, jövõjét pedig maga határozza meg.

Kérdések

1. Melyik oldalt nem tudom már kézben tartani?
2. Mennyire túloztam el a leblokkolt oldal témakörét? És miveI ?
3. Mi célból emeltem fel a leblokkolt karomat? Esküre, ütésre zászlólobogtatásra vagy hogy szólásra jelentkezzem? És mi rossz volt ebben?
4. Lényem melyik részét hanyagoltam el, amellyel most kénytelen vagyok sokkal többet törõdni?


forrás: Rüdiger Dahlke - A lélek nyelve: a betegség


vesd össze: lágyság-gyengédség angyalkártya és a rózsás hármas szimbólum üzeneteivel. egyeznek. naná.  Ma már alig tudtam felöltözni, estére pedig már a bögrét sem tudom jobb kézzel megemelni. persze pálcázni sem tudok, így a kezelés sem teljes értékű. de holnap kapok végre kezelést, megyek Lacus mesterhez, hogy helyrerakjon. 

3 comments:

zsizsa said...

Sikerült eljutnotok Lacushoz? Mi voltunk, és vártam, hátha betoppantok, de nem. :-( Pedig örültem volna neki! Hogy van a vállad?

eccehomofaber said...

a vállam rosszul van, de napközben már vannak fájdalommentes perceim is. használni nem tudom a karomat.

voltam Lacusnál kedden délelőtt. nem tudok kimenni az utcára, mert nem tudk felöltözni sem, így nemigen megyek mostanában.

eccehomofaber said...

Lacus szerint egy hét-10 nap, míg a gyulladás annyira csökken, hogy megmasszírozhat, addig itthon kezelem magam mentálisan az útmutatásai alapján - mert fizikailag nem vagyok rá képes, nem érem el. de ezzel is elég jól haladok, a lelki feszültségeket már elengedtem, gondoskodnak rólunk, úgyhogy már tényleg csak türelemmel kell lennem meg kibírni alvás nélkül koszosan egy koszos lakásban :-D